Het vervaardigen van voegwerk kan op verschillende manier worden gezet. Ondanks dat ze lang niet allemaal populair of bekend zijn willen wij u ze wel graag met u delen, zodat u weet dat wij u tot in detail kunnen bedienen als het gaat om voegwerk.
Platvol geborstelde voeg: de term geborstelde voeg zegt iets over de manier waarop de voeg is afgewerkt. In dit geval is de voeg bewerkt met een borstel waardoor er een ruwe textuur ontstaat waarin de borstelstreken duidelijk zichtbaar zijn. Deze manier van bewerken is een buitengewoon kostenefficiënte manier van voegen.
Schaduw voeg: de schaduw voeg is een lintvoeg die schuin naar boven wegloopt in een hoek van 45° vanaf de voorkant van de onderliggende steen. De stootvoeg is hierbij meestal platvol uitgevoerd. De schaduwvoeg komt het meest duidelijk tot uiting in een gevel die is opgetrokken lange, platte stenen en legt dan extra nadruk op het toch al horizontale karakter van de woning.
Glad verdiepte voeg: ook de gladde, verdiepte voeg kenmerkt zich door een strak voegoppervlak. Bij deze voeg ligt het voegvlak 2 tot 5 millimeter achter het zichtvlak van de steen. De gebruikte steensoort komt zo nog beter tot zijn recht.
Schaatsvoeg: deze voeg herken je aan het streepje in het midden van de lint en stootvoeg. Deze voeg wordt ook wel de dagvoeg genoemd. Dit is eigenlijk de goedkopere versie van de snijvoeg.
Platvol glad: bij deze vaak voorkomende voegvorm strookt het zichtvlak en de voeg met het zichtvlak van het metselwerk. Hierdoor ontstaat een vlak gevelbeeld waarbij de voeg als het ware opgaat in de steen. Een goede kwaliteitsvoeg die, mits goed aangebracht en met de juiste samenstelling van voegspecie, ook nog eens een licht waterkerend oppervlak heeft.
Snijvoeg: bij een snijvoeg ligt het voegwerk op de gevel en wordt de met een speciaal voegcement aangebrachte voeg aan de onder- en bovenzijde afgesneden. Deze ambachtelijke werkwijze leent zich uitstekend voor toepassing bij oudere panden waarbij behoud van het monumentale karakter voorop staat. De snijvoeg levert een ingetogen resultaat, ten opzichte van de bijvoorbeeld wat strakkere knipvoeg.
Holle voeg: deze voeg is op dit moment vrij weinig in het straatbeeld terug te vinden, maar zorgt indien toegepast voor een licht schaduweffect. Bewerking van de voegmortel met een zogeheten bolle voegspijker levert het holle effect op. De holle voeg kan zowel aangrijpend op de steenribben of iets verdiept aangebracht worden.
Knipvoeg: de knipvoeg is een populaire voegsoort in karakteristieke boerderijen, kerken en stadspanden. Ook bij dit mooie herenpand in Meppel hebben wij een knipvoeg aangebracht. De voegen zijn eerst zorgvuldig verwijderd en de gevel is gereinigd, hierdoor heeft de gevel weer een compleet nieuwe uitstraling. Om de gevel langdurig schoon te houden is de gevel geïmpregneerd.